Nicușor Dan, invitat la Interviurile LIVE Digi24.ro. Ce se întâmplă cu parcările din București?

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, este invitat la Interviurile Digi24.ro, unde va răspunde la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.

Principalele declarații:

  • Avem un regulament din 2019 cu privire la parcări pe care îl aplicăm din 15 august. Se referă exclusiv la locurile trasate cu linia albastră în zona centrală. Oamenii știau că trebuie să plătească și am anunțat că vor trebuie să o facă și dacă nu o fac va trebui să-i amendăm.

  • Să facem diferența între parcări de reședință, ele sunt gestionate de primăriile de sector. Noi vorbim de zona centrală. Ca să nu confuzăm, cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat.

  • Vorbim din nou, doar de aceste locuri albastre. Politica pe care noi încercăm s-o aliniem la politica orașelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, există un abonament pentru rezidenții de acolo dar care nu au loc rezervat.

  • Cei care parchează acolo fără abonament sunt amendați cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roțile sau chiar se ridică mașina.

  • Noi facem ceea ce toată Europa face, adică taxăm parcarea în zona centrală astfel încât să facem o piață, iar în zonele în care noi vom institui parcarea vor apărea pe piață locuri private.

  • E o problemă pe care n-a rezolvat-o nimeni nicăieri. Noi avem în București 1,5 milioane de mașini. Să avem locuri de parcare suficiente pentru toate nu se va întâmpla, nu se întâmplă în niciun oraș din Europa.

  • Problema cea mai mare cu parcangii este că degeaba le dai amenzi una după alta pentru că nu au venituri, nu poți să-i execuți… Se va rezolva în momentul în care acele zone vor intra în sistemul nostru de parcări municipale.

  • În acest moment se poate plăti prin SMS și cu chitanță în anumite locuri. În timp, o să eliminăm din factorul uman, o să cumpărăm niște mașini pentru a automatiza.

  • Rezidenții au posibilitatea unui abonament foarte ieftin dar care nu le garantează locul. Plătiți numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plătește pentru noapte. Cu abonamentul aveți voie să vă lăsați mașina în proximitatea locuinței, fără să plătiți 5 lei pe oră.

  • Într-un an vom avea 100.000 de locuri de parcare. Proporțional, în trei luni vom avea 30.000 de locuri de parcare.

  • Pentru aceste cartiere așa-zis dormitor, atribuțiile sunt împărțite cu primăriile de sector. PMB are doar marile bulevarde, și acolo vom decide dacă va fi parcare gratuită sau cu plată sau dacă se suprimă parcarea.

  • Bucureștiul are mari probleme structurale cum ar fi – cel mai mare dintre ele – traficul cu toate componentelele lui, apoi termia și mediul. Cev am încercat să fac a fost să mă concentrez pe acele probleme mari și să încerc să vin cu soluții structurale pentru problemele mari în loc să încerc să cosmetizez o realitate.

  • Ne ocupăm de proiectul semaforizării inteligente, de reablilitare linii de tramvai, linia de metrou de suprafața sau tren metropolitan în zona de nord, radialele până în zona de centură – astea-s lucrurile mari care rezolvă fundamental problema traficului în București.

  • Parcul Cișmigiu e în aceeași situație cu Bucureștiul, în sensul că are aceleași probleme de ani de zile și de care nu a vorbit nimeni și de care noi am vorbit în sensul investițiilor structurale. Avem un pod neîntreținut de 100 de ani pe care îl consolidăm. Avem niște pergole care sprijineau plantele agățătoare, putrezite de ani de zile, le-am refăcut. Reparăm alei și până la sfârșitul anului schimbăm și echipamentele din locurile joacă.

  • Despre parcul Herăstrău. E o problemă de ani de zile, e o problemă scumpă să refacem acele maluri, bani pe care nu i-am avut până în momentul ăsta. Pentru că se surpă malul, alunecă și se surpă și aleea. Aleile sunt rupte din cauza asta. E o investiție pe care o s-o facem până în primăvara anului viitor. Această investiție de a consolida mai întâi malurile de lac, pentru că degeaba asfaltezi aleea dacă nu consolidezi malul.

  • Până la sfârșitul acestui an, vor fi finalizate câteva proiecte – 20 de intersecții semaforizate, podul mare din Cișmigiu, bucla de tramvai de la Aerogării, peroanele pentru ruta 41.

  • Despre timpii de așteptare la metrou. Este o problemă a Ministerului Transporturilor care gestionează metroul. Eu sper ca probleme să fie rezolvate, pentru că problema e tehnică, nu financiară.

  • Problema apei calde. Este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei. Problema este compusă din două – una de transport și distribuție în sarcina PMB, și cealaltă de producție care e în sarcina Ministerului Energiei. Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelație între gradul de confort al locuitorilor și pierderile din rețea. Cu cât pierzi mai multă apă cu atât mai mică este presiune, cu atât mai greu ajungi apa caldă la capetele de rețea.

    Noi, acum 10 ani când problema era periferică, rețeaua noastră pierdea 23% agent termic. Acum, pierdem 37% și se vede. Noi am reușit, în 2021, când n-aveam licitațiile făcute, să menținem la 37%. Eu sunt sigur că în 2022 o să scădem puțin, iar apoi tot mai mult prin schimbările pe care le facem.

  • Mă preocupă foarte tare și empatizez cu cetățenii – să ne uităm la sursă – investițiile au lipsit vreme de 10 ani. Tot ce putem să facem este să tratăm responsabil problema, să nu mai acumulăm datorii. În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, și să iasă ELCEN din insolvență.

  • Iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută.

  • Pentru moment, cel puțin până în aprilie, prețul gazului pentru noi este plafonat, nu văd o creștere a prețurilor gigacaloriei.

  • Planul Urbanistic General este din 2000, este în vigoare, un document foarte bun. El dă coerență și omogenitate orașului. Există un contract cu Universitatea de Arhitectură pentru organizarea unui nou PUB. Nu a funcționat din 2014 până recent, fiind mai multe discuții. Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2023 noul PUB să fie elaborat și să intre în procedura de avizare.

  • Planurile zonale de sector au fost un gest total nechibzuit al administrației anterioare, ele au fost generate de primăriile de sector și votate de Consiliul PMB. Acte total nelegale, au fost suspendate și sunt în curs de a fi anulate. Ele continuă și acutizează o problemă uriașă a Bucureștiului – construcții pe spații verzi și densificare exagerată a orașului. E foarte bine că aceste planuri au fost suspendate administrativ, apoi de instanță și unele anulate. Se poate construi, dar pe baza PUB.

  • Despre recepția la podul Basarab. Încercăm să facem o expertiză pentru a vedea care e starea și ce se poate face în continuare. Pentru că nu s-a făcut recepția, nu s-a făcut nici trecerea între direcția investiții și administrația străzilor.

  • Recepția nu se mai face pentru că a expirat perioada în care putea să o facă constructorul. Pentru că perioada de garanție a expirat nu mai poate să existe un act contractual. Noi putem doar să-l folosim și să ne asigurăm că-l folosim în siguranță. Primăria este proprietarul acestui pod și trebuie să se ocupe de el în continuare. Nu există motive să îngrijorăm cu privire la siguranță dar trebuie să facem lucrurile care nu s-au făcut în trecut și să aducem situația la normalitate.

  • Lucrările s-au terminat în 2016, iar recepția nu s-a făcut la clădirea PMB. O să facem recepția, sunt restanțe multe pe care o să le reparăm în timp. Ce am încercat eu în această parte de mandat a fost să deschidem acele proceduri pentru a face acele investițiile uriașe pentru viitor. Dacă ar fi fost să ne ocupăm numai de trecut probabil că nu ne-ar fi ajuns un mandat numai ca să reparăm tot ce nu s-a făcut în anii ăștia.

  • Despre Gabriela Firea care vrea să candideze pentru un nou mandat. Îi urez, ce să spun, pot doar să spun că a fost un admnistrator foarte slab al Bucureștiului. În opinia mea, nu s-a întâmplat nimic în acel mandat. Nu mi-e frică de nimic, pentru moment energia mea se canalizează pe acești doi ani și trei luni care au rămas din mandat și încerc să rezvol din problemele mari pe care Bucureștiul le are.

Lasă un răspuns